DOLAR
34,7297
EURO
36,5521
ALTIN
2.958,29
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

En iyi Tarımsal iş Fikirleri, 21 Yeni Fikir

En iyi Tarımsal iş Fikirleri, 21 Yeni Fikir

En iyi tarımsal iş fikirleri ile birlikte yeni iş kurmak isteyenlere müthiş bir kaynak sunuyoruz. Türkiye coğrafi konumu ile birlikte tarımsal potansiyeli çok yüksek bir bölgedir. Fakat tarım anlamında çok fazla değerlendirme yapılamıyor. Hal böyle olunca devlet teşvikleri de artmıştır. Bu yazımızda ekonomik getirisi yüksek tarım ürünleri, en karlı tarım ürünleri, getirisi yüksek tarımsal ürünler ve tarım ile ilgili üretime dayalı fikirler yer alacak.

En iyi tarımsal iş fikirleri ile birlikte tarıma dayalı girişimlerde bulunarak para kazanmak isteyenler için rehber niteliğinde en çok kazanç sağlayacak tarımsal işleri sıralıyoruz.

En iyi tarımsal iş fikirleri listesinden seçim yapmadan önce analizinizi iyi yapın

en iyi tarımsal iş fikirleri

En iyi tarımsal iş fikirleri listesinde tarımla alakalı yapabileceğiniz en çok kazanç sağlayan işler bulunuyor. Lakin bu işlere girmeden önce pazar araştırması, coğrafi konum araştırması, ticari getirisi hakkında araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Tarımsal iş fikirlerini değerlendirirken en önemli tavsiyemiz, yerel düzeydeki süreci iyi kontrol etmeniz olacak. Yerel pazardaki rekabet şartlarına uygun hareket etmeniz, işletmenizin ilk yıllarında daha rahat hareket etmenizi sağlayacak.

İşte en iyi tarımsal iş fikirleri

21- Hidroponik Tarım

Hidroponik-Tarım

Topraksız tarım ya da hidroponik tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir. Son yıllarda gelişmeler olsa da Türkiye topraksız tarımda elindeki potansiyelleri tam olarak değerlendiremiyor.

Hidroponik tarımın topraklı tarıma karşı avantajları nelerdir?

  • Bitkiler toprakta olduğundan yüzde 50 daha hızlı büyürler çünkü besin ve suya daha kolay ulaşırlar.
  • Tüm yıl boyunca kapalı bir yerde güneş ışığı olmadan ya da yapay ışıklandırma ile ürün yetiştirmek mümkündür.
  • Besinler bitkilerin direkt ulaşacağı şekilde mevcuttur ve yetiştirme ortamına ait değildirler.
  • Çok az böcek ilacı kullanılır ya da hiç kullanılmaz.
  • Bitkiler hastalıklardan arınmış bir ortamda yetişmeye başlarlar.
  • Daha küçük kaplar kullanılabilir, kökler karışmadan büyüyebilirler.
  • Bahçe yetiştiriciliğinin mümkün olmadığı yerlerde yetiştiricilik yapmak mümkündür, örneğin toprağın fakir olduğu yerler, kayalık alanlar, hatta balkonlar.
  • Suni ışık kullanımıyla kullanmadığınız bir oda ya da garajda bile bir bahçe oluşturmak mümkündür.
  • Toprakta yapılan yetiştiriciliğe oranla daha az iş gücüne gerek vardır çünkü kazmaya veya zararlı otları temizlemeye gerek yoktur.
  • Aşırı büyüme koşulları üzerindeki kontrolün daha fazla olması bitkiler için mümkün olan en iyi ortamın sağlanmasını kolaylaştırır ve daha iyi kalitede ürün ve tarımsal getiri elde edilmesine neden olur.
  • Hidroponik metotlarla yetiştirilen hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.
  • Ayrıca hidroponik olarak yetiştirilmiş olan meyve ve sebzelerin tatlarında ki gelişmeyi ve görüntüyü de fark edeceksiniz. en iyi tarımsal iş fikirleri

Hidroponik tarım ile ne tür bitkiler yetiştirebiliriz?

Otsu gövdeye sahip tüm bitkiler. Odunsu gövdeye sahip bitkiler çok yıllı bitkiler olmasından ve çok fazla alan kaplamasından ötürü hidroponik tarımla yetiştirmeyi zorlaştırmaktadır. Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bazı sebze ve meyveler şunlardır; domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, acı-tatlı biber, dolmalık biber ve brokoli gibi sebzeler, mısır, buğday, şeker pancarı, çay ve pamuk gibi endüstri bitkileri, karpuz, kavun ve çilek gibi meyveler. Hidroponik bahçenizde ayrıca her türlü şifalı bitki, çiçek ve ev bitkisi yetiştirebilirsiniz.

Hidroponik sistemle yetişen bitkiler organik midir?

Çok tartışılan bir konu olmasına karşın Hidroponik sistemle yetiştirilen bitkiler organiktir. Daha önceleri, iki yetiştirme metodunun birbiriyle bağdaşmadığının söylenmiş olmasına rağmen, ortak bir paydaları vardır. Hidroponik yetiştiricilik anında ve yüzde 100 bulunması gereken besinlere bağlıdır. Kullanılan tohum, besin organik ise ürün organik olacaktır. Piyasada organik malzemelerden yapılmış olan birçok Hidroponik besin vardır ve bilim ilerledikçe daha da fazla organik seçenek piyasaya sürülmektedir.

Yıllık gelir 25-30 milyon dolar

Türkiye’nin sahip olduğu arazi, su, iklim özellikleri, güneş ışığı ve özellikle jeotermal su kaynakları çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Ülkemizin topraksız tarım konusunda çok ciddi bir potansiyeli mevcuttur. Ayrıca Avrupa ve Rusya pazarlarına yakın olması avantajlarını daha da artırmaktadır. Önemli olan bu kaynakları akılcı bir planlama ile harekete geçirebilmektir. Son yıllarda bu ciddi gelişmeler sağlanmıştır. Türkiye’nin topraksız tarım seralarından elde ettiği yıllık gelir yaklaşık 25-30 milyon dolar civarındadır. Türkiye’nin potansiyeline göre elde ettiği gelir çok düşüktür.

20- Mantar yetiştiriciliği

mantar-yetiştiriciliği

Zor bir tarımsal faaliyet olmasına rağmen, yüksek karlılık fırsatı sağlaması nedeniyle mantar yetiştiriciliği kısa dönemde bütün zorlukları gözardı etmeniz kadar ciro sağlayabilir. Ancak birçok püf noktası bulunması nedeniyle mantar yetiştiriciliği yapmadan önce mutlak suretle iyi bir araştırma süreci gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Türkiye’de mantar sektöründe en büyük payı beyaz şapkalı kültür mantarları alıyor. Bu mantar türü dışında da sistematik olarak özel çaba talep eden ve bakımı çok zor olan binlerce mantar türü de bulunuyor. Eğer minimum üretim maksimum kazanç amacıyla mantar yetiştiriciliği yapmayı planlıyorsanız bunun için özel mantar türlerine yoğunlaşmak mantıklı olabilir. Bunun yerine bilindik mantar türü olan beyaz şapkalı kültür mantarlarının üretimine odaklanmak ise daha az risk, yüksek pazar payı için tercih edilebilir.en iyi tarımsal iş fikirleri

# Okumanızı tavsiye ederiz. >> Mantar yetiştiriciliği ile ayda 5.000 TL kazanıyor.

19- Gübre dağıtımı

gübre-dağıtımı

Tarım sektöründe gübre çok önemli bir yere sahiptir. Küçükten büyüğe tüm işletmeler gübreye ihtiyaç duyar ve gübrenin en zor kısmı da dağıtım işidir. Eğer yeterli düzeyde araç alabilecek sermaye kapasitesine sahipseniz belirli bir bölge için gübre dağıtım işi yapabilirsiniz. Örneğin Konya’da gübre tesisleri genellikle merkez bölgelerinde bulunur, ancak merkeze 100-200 kilometre uzakta bulunan köylerdeki insanlar gübreye ulaşmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu köylere gübre dağıtımı yapmak harika bir fikir olabilir. Elbette halihazırda bu işi yapan insanların rekabet koşullarına dikkat etmeniz gerekir.en iyi tarımsal iş fikirleri

18- Çiçek işletmesi

çiçek-işletmeciliği

Çiçek üretimi, günümüz tarımında en hızlı büyüyen trend işlerden biridir. Çiçek üretimine odaklanacaksanız elbette ilk olarak müşterileri bulmak faydalı olabilir. Yerelde hizmet sağlayan çiçekçiler ile görüşerek hangi konuda çalışabileceğinize odaklanabilirsiniz. Çiçek tarımı çok karlıdır ancak birçok tarımsal fikre göre daha zahmetlidir.

17- Solucan gübresi

solucan-gübresi-yetiştiriciliği

Son yıllarda adını çokça duyduğunuz solucan gübresi, düşük maliyetler ile yüksek kazanç potansiyeli sağlamaktadır. Ancak bu iş fikrine para yatıranlar arasında 100 kişiden 80’inin başarısız olduğunu söylemekte yarar var. Çünkü bu işin altyapısı sağlanmadan direkt olarak solucan almaya başlayan çok sayıda girişimci bulunuyor. Her işin kendi içerisinde farklı dinamikleri bulunuyor, bu nedenle solucanları yetiştirebilecek minimum 20 metrekare alan ve günün minimum 15 saatini bu işe ayırabilecek kapasiteniz yoksa kesinlikle önermiyoruz.

16- Kanola yetiştiriciliği

kanola-bitkisi-yetiştiriciliği

Kanola, zaman içerisinde ülkemizde de üretimi yapılan son derece önemli bir bitki türü olarak biliniyor. Dünyada geneline bakıldığında en çok üretimi yapılan bitki türlerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor.

Anadolu yörelerine ait bir bitki türüdür. Tabi ki dünya genelinde farklı isimler ile bilinir. Tabi ki detaylıca bir tanıtımını yapmak şart.en iyi tarımsal iş fikirleri

Kanola ya da Anadolu’da bilinen adı ile Kolza, içerik açısından son derece zengin ve faydalıdır. Dünyanın en çok üretilen yağ üreten bitkilerinin başında geliyor. İçeriğinde ki zengin bileşenler, özellikle diğer yağ türleri ile karıştırıldığı zaman vitamin ve mineral açısından muazzam bir ürünü ortaya koyuyor. Tek bir Kolza tanesi İçeriğinde ki başlıca bileşenler ve yüzdeleri şu şekilde;

  • %40 – %45 oran aralığında yağ
  • %20 – %24 oran aralığında protein

Protein miktarının bu derece yüksek olması, insan sağlığı için de önemini bir o kadar arttırıyor. Bu nedenle önemli bir bileşen.

Not: Kolza tohumundan elde edilen yağların ısınma ve kaynama noktaları oldukta yüksek seviyelerdedir. Linoleik asit ve Oleik asit miktarı açısından da zengin bir üründür.

15- Zeytin yetiştiriciliği

zeytin-yetiştiriciliği

Akdeniz bölgesinin en önemli sembollerinden Zeytin, özellikle Türkiye için de önemli bir ticari üründür. Dünyada 900 milyon zeytin ağacının 174 milyonu Türkiye’de bulunmaktadır.

Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları yanında uzun yaşama olan ilginin artması, insanların zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmıştır. Üretici ülkeler için ekonomik ve sosyal açıdan önemli ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz’i simgeleyen bir kültürün de parçasıdır.en iyi tarımsal iş fikirleri

Türkiye’nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı, ülkemiz potansiyeli dikkate alındığında, mevcut sorunların çözüme kavuşturulmasıyla özellikle de Avrupa Birliğine katılım sürecinde, tarım sektörümüz için rekabet gücü olan ürünlerden biridir.

14- Kuşkonmaz yetiştiriciliği

kuşkonmaz-yetiştiriciliği

Kuşkonmaz, tohum ekiminden sonraki 4’ncü yılda elde edilir. Ticari olarak yüksek verim alınabilmesi için Ilıman İklim ve kumlu – taşsız toprak tercih edilmeli. Kuşkonmaz yetiştiriciliği yapanlara minimum 30 dönüm arazinin bu iş için ayrılması öneriliyor.

Kuşkonmaz Türkiye’de iyi tanınmadığı için önemli miktarlarda üretilip tüketilmemektedir. Türkiye’de kuşkonmaz tüketim alışkanlığı hemen hemen yoktur. Kuşkonmaz’ın anavatanı Ön Asya olarak bilinmektedir. Türkiye’de de yabani kuşkonmazlara birçok bölgede rastlanmaktadır. Nitekim İzmir ve çevresinde, Aydın, Muğla ve Manisa’da yabani formları bulunmakta ve ilkbaharda sebze olarak değerlendirilen yabani otlarla birlikte satışa sunulmaktadır.

Ön Asya ve Avrupa’da 100’e yakın yabani türünün bulunduğu bilinmektedir. Kuşkonmaz eski dünyanın bitkisidir olarak kayıtlarda yer alır.en iyi tarımsal iş fikirleri

13- Makademya fındığı

makademya-fındığı-yetiştiriciliği

Son zamanların popüler tarım ürünleri arasında yer alan Makademya Fındığı’nı Türkiye’de yetiştirmek mümkün. Özellikle Omega 7 içeren tek tarım ürünü olması nedeniyle pazar alanı her yıl genişlemektedir. Bu bitkinin verdiği fındıkların kilogramı 300 lirayı aşıyor. Sıcak yerlerde yetişen Makademya Fındığı bitkisinin tarımı genellikle Akdeniz’de yapılmaktadır.

Türkiye’de çok fazla bilinmeyen Makademya fındığının rekoltesi yaklaşık olarak ekiminden sonra 8 yıldır. Ancak bu bitki yaklaşık olarak 80 yıl ürün vermeye devam ediyor. Yüzde 70’i yağ olan Makademya fındığı üretimini yapmak istiyorsanız bu konuda Türkiye’nin ilkleri arasına gireceğinizi belirtelim. Bu bitki türü genellikle deniz seviyesine yakın yerlerde yetiştirilmeli.

12- Çin bambusu yetiştiriciliği

çin-bambusu-yetiştiriciliği

Son zamanlarda Türkiye’de de çok popüler olan ve genellikle peyzaj için kullanılan Çim Bambusu’nun yetiştirme alanı da çok geniştir. Çin Bambusu soğanını toprağa ektikten yaklaşık olarak 6 yıl sonra verim alınabiliyor. Bu bitkiyi yetiştirmek için Kasım – Aralık ayını beklemeniz gerekiyor.en iyi tarımsal iş fikirleri

Çin Bambusu üretimi ayrıca Dünya Bankası tarafından da desteklenen bir ürün. Zira 6 yıl sonra bu bitkiler 9 katlı bir bina yüksekliğine kadar çıkıyor. Sektörün iş hacmi ise her yıl artıyor bilginize.

11- Kinoa bitkisi

kinoa-bitkisi-yetiştiriciliği

Buğday ve prince alternatif olarak üretilen Kinoa bitkisi son 2-3 yıldır Türkiye’de de birçok alanda ekilmeye başlandı. Kinoa bitkisi özellikle Dünya’da diyetisyenler tarafından en çok önerilen bitki olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Besin değeri aynı familya ürünlerine göre çok yüksek olan Kinoa, ayrıca glütensiz bir tahıl olması nedeniyle sağlık için birebir.

Pazar sıkıntısı olmayan Kinoa bitkisinin ilk verimi 1 yıl sonra alınabiliyor. 1 hektarlık alanda ortalama olarak 6 ton Kinoa bitkisi elde etmek mümkün.

10- Acer palmatum

kinoa-bitkisi-yetiştiriciliği

Japon akçaağacı olarak da bilinen Acer Palmatum’um merkez üssü Japonya ve Çin. Çok güzel bir bitki olan ve son yıllarda peyzajda en çok kullanılan ağaç olan Japon akçaağacı’nı yetiştirmek için çok geniş bir tarım alanına ihtiyacınız yok. Bu ürünü özellikle Akdeniz ve Ege’de birçok işletme yetiştiriyor. Acer Palmatum’un niş bir tarım ürünü olduğunu belirtelim. Bu iş kolunda pazar sıkıntısı yok. Birçok üretici yetiştirdiği ağaçları internetten bile satabiliyor.

9- Safran yetiştiriciliği

safran-yetiştiriciliği

Kimya sanayisinde bolca kullanılan ve üretim alanına paralel olarak tüketimi de artan Safran Bitkisi üretimi için yılda yüzde 400 kar elde ettirebilecek bir ürün. Gramı 20 TL civarına satılan safranın yetiştiriciliği için sulu bir araziye ihtiyacınız olacak.

Dünyanın en pahalı baharatı olan Safran, Türkiye’de sadece 20 dönümlük arazide yetiştiriliyor. Safran yetiştiriciliği işine girmek isteyenlere en önemli tavsiyemiz ise Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın bu konuda ciddi destekler verdiği. İlinizde bulunan bakanlık müdürlüğüne giderek bu konudaki teşviklerden faydalanabilirsiniz.

Para Kazandıran En Karlı Tarım ürünlerine yönelik incelemelerimiz sürüyor. Bulunduğunuz il ve ilçeye özel tarım ürünlerinin de bulunduğunu belirtelim. Bunlara yönelik en net bilgiler her şehirde bulunan Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın il müdürlüğünde ücretsiz öğrenilebiliyor.

8- Siyez buğdayı

siyez-buğdayı-yetiştiriciliği

Dünya üzerinde GDO’lu ürünlerde yaşanan artış, genetiği bozulmamış gıdalara verilen önemi arttırmaktadır. Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir.

Dünyanın en eski buğday türü olan siyez, buram buram tarih kokar. Buğdayın atası olan siyez, bozulmadan günümüze kadar gelen ender gıda maddelerinden biridir. Geçmişi Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine o dönemde zız ismi verilmiştir. Zaman içinde bu isim günümüzde kullanılan siyeze dönüşür.

Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır. En verimsiz toprakta bile filiz verir. Ayrıca zanaatkâra saygılı olan siyez farklı başak boyları nedeniyle makine ile hasat edilmez. Hasat edilmesi ustalık isteyen siyez buğdayı özellikleri ile kendine has bir bitkidir.

7- Soya fasulyesi yetiştiriciliği

soya-fasulyesi-yetiştiriciliği

Hepimiz tarafından bilinen bir üründür soya fasulyesi. Ancak soya ile neler yapılabileceği pek bilinmez. Vejetaryen ürünler üretimi için birebir olan soya geleceği parlak olan bir üründür.Soya ile peynir, yoğurt, süt, et hatta petrol dahi üretmeniz mümkündür.

6- Josta üzümü yetiştiriciliği

josta-üzümü-yetiştiriciliği

En dayanıklı bitkilerden birisidir. Melez bir bitkidir. Eksi 30 dereceye kadar dayanabilmektedir. Özellikle C vitamini olmak üzere vitamin bakımından zengin bir üzüm çeşididir.

5- Tatlı patates yetiştiriciliği

tatlı-patates-yetiştiriciliği

Altın patates desek yeridir. Vitamin değerleri bakımından oldukça yüksektir. Dünyada 200 milyon ton üretimi yapılmaktadır ve bunun yarısı Çin tarafından tüketilmektedir. Akdeniz ikliminde yetiştirilmekte ve kilosu 30 TL‘den alıcı bulmaktadır. İlaç, petrol, plastik ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır.

4- Trüf mantarı yetiştiriciliği

trüf-mantarı-yetiştiriciliği

Akdeniz iklim kuşağında yetiştiği bilinmektedir. Diğer bir adı kara elmas olan trüf mantarı zenginler tarafından tüketilmektedir. Ülkemizde ise ünlü otellerin menülerinde yer almaktadır. Kilo fiyatı ise 5.000 TL‘ye kadar alıcı bulmaktadır.

3- Beyaz çay yetiştiriciliği

beyaz-çay-yetiştiriciliği

Dünyada ilk Çin de yetişen beyaz çay yeni yeni gündeme gelmeye başlamıştır. 20 gramı 80 TL olan beyaz çay ilaç sanayisinde, kozmetik sanayisinde ve normal içimlik çay olarak kullanılmaktadır. Üreteceğiniz beyaz çayları ülkemizde hali hazırda bulunan çaykura satmanız mümkündür.

2- Silaj yetiştiriciliği

silaj-yetiştiriciliği

Silaj yeşil sulu bitkilerin havasız ortamlarda turşulaştırılması ile elde edilen hayvan yemlerine denir. Bu yöntemle elde edilen yemler sayesinde, özellikle yeşil bitki bulunmayan yaz ve kış aylarında hayvanlar sağlıklı bir şekilde beslenebilmektedir. Her yeşil bitki silaj yapımına uygun değildir.

Ancak silaj yapımı için en uygun bitki mısır bitkisidir. Dane ve sap verimi yüksek herhangi bir mısır çeşidinden silajlık mısır yetiştirilebilir. Silaj yapmak için üretilecek mısırın ekim zamanı ana ürün olarak nisan ve mayıs, ikinci ürün olarak ise haziran ve temmuz aylarıdır. Silaj yapımı için en uygun zaman koçanlardaki danelerin olgunlaşmaya başlaması ve suyunu kaybetmediği dönemdir.

Hasadın daha fazla gecikmesi durumunda daneler sertleşir ve hayvanlar tarafından tam sindirilemez. Silaj makinesiyle hasat edilen mısır, silo çukuruna doldurulur ve traktör yardımıyla iyice sıkıştırılır. Sıkıştırılan silajlık mısır hava almayacak şekilde plastik bir örtüyle örtülür. Silo kapatıldıktan 45-60 gün sonra silaj yemi kullanıma hazır hale gelir. Mısır silajı et ve süt sığırları için olduğu kadar koyun ve atlar için de kaba yem kaynağıdır.

1- Ayçiçeği yetiştiriciliği

ayçiçeği-yetiştiriciliği

Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda yüksek verim potansiyeline sahiptir. Kumsal topraklardan ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü iyi drenaj sağlanmış topraklarda tarımı yapılabilmektedir. Ayçiçeğinin tuzluluğa karşı toleransı azdır. Tuzlu topraklarda yetiştirilen ayçiçeğinin tohumlarının yüzde yağında azalmalar görülmüştür. Ayrıca ayçiçeği yetişecek toprakta %1-2 düzeyinde bulunacak tuz konsantrasyonunun çimlenmeyi önemli oranlarda düşürdüğü belirlenmiştir. Ayçiçeği, asitliği (pH) 6.0 ile 7.2 arasında olan topraklarda en iyi yetişir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.