DOLAR
34,5585
EURO
36,4496
ALTIN
2.960,49
BIST
9.138,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Makale Yazarak Para Nasıl Kazanılır?

Makale Yazarak Para Nasıl Kazanılır?

Makale yazarak para nasıl kazanılır? Yazı yazarak para kazanmak gerçekten mümkün müdür? Eğer kaleminize ve fikirlerinize güveniyorsanız gerçek manada bunu kazanca dönüştürebilirsiniz. Makale yazarak para kazanmak özellikle internet ortamında oldukça popülerdir. SEO yani arama motoru optimizasyonuna uygun makaleler yazabiliyorsanız gerçekten bu işten rahatlıkla para kazanabilirsiniz. Tabi makale yazmanın da püf noktaları vardır. Dikkat edilmesi gereken bir kaç husus bulunur. Makale yazarak para nasıl kazanılır? rehberinde sizlere yazarak nasıl kazanç sağlayacağınızı aktarıyoruz.

Makale yazarak para kazanmak istiyorsanız öncelikle hızlı olmalısınız

makale-yazarak-para-nasil-kazanilir
makale yazarak para nasil kazanilir

Öncelikle Makale yazarak para kazanabilmek için gerçekten hızlı yazı yazıp yazmadığınız konusunda kendinizi test edin. Dakikada kaç kelime yazdığınızı online olarak Türk Eğitim adlı siteden öğrenebiliyorsunuz. 90 kelimenin üstünde yazıyorsanız bu iş için hazırsınız anlamına geliyor. Ancak 60’ın altındaysanız öncelikle hızlı yazı yazabilmek için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Makale yazarak para kazanabilmek için bunlara dikkat edin

makale-yazarak-para-kazanmak

Türkçe imla kurallarına olabildiğince sadık olmalısınız

İmla hatası yapmaktan kaçınmanız şart. Özellikle virgül kullanımı çok önemli. Cümleye anlam yüklemek için virgül kullanın. Yaşı 30 ve yukarıda olanlar bilir. Eskiden Türkçe derslerinde şu örnek verilirdi: ”Oku, baban gibi eşek olma.”, ”Oku baban gibi, eşek olma.” Birincisinde; senin baban bir eşek. Eğer okumazsan sen de onun gibi olursun diyor. İkincisinde; eşek olmak istemiyorsan, sen de baban gibi oku diyor. Aynı kelimeler, aynı cümle, ama tek virgülün yeri nasıl değiştiriyor anlamı.

İçerik yazılacak konu hakkında iyi araştırma yapmalısınız

Özellikle hayal ürünü ve roman tadında olan kitaplar bana hep yapmacık gelmiştir. Sanırım hayata bilimsel açıdan bakıyorum. Bu nedenle bilim veya araştırma içermeyen kitaplar ilgimi çekmiyor. Fakat bu güne kadar yüz binlerce makale okudum. Çünkü araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Yazacağınız konu hakkında bir fikriniz yoksa, bolca makale okumanızı tavsiye ederim. Tabii ki kaynak seçimi çok önemli.

Cümleleri çok uzun tutmayın, okuyucuyu sıkmayın

İnsanlar özellikle internet ortamında aşırı sabırsızdır. Uzun cümleler, vermek istediğiniz mesajı almalarını zorlaştırır. Ayrıca, aşırı uzun makaleler ziyaretçinin gözünü korkutur. Doğrudan konuya girmek her zaman iyidir. Konuya tam anlamıyla açıklık getirmek için uzun uzun yazmak gerekiyor olsa bile, ziyaretçiye çile çektirmeyin. Her zaman kısa ama anlaşılır cümleler kurmaya çalışın.

Ara başlıklar kullanarak önemli noktaları vurgulayın

Ara başlıklar sayesinde ziyaretçi ile daha iyi etkili iletişim kurmanız mümkün. Zamanı olmayan ziyaretçiler sadece vurgu yaptığınız noktalara göz atmak isteyebilir. Ayrıca ara başlıklar, ziyaretçiler ve dolayısıyla arama motorları tarafından sevilen hareketlerdir. Pek çok insan, yazının tamamını okumak yerine sadece aradığını bulmak için ara başlıkları takip eder. Böylece insanlara aradıkları bilgiyi daha kolay bulmaları için fırsat vermiş olursunuz.

Kopya olmasın (özgün olmalı)

Makale yazarak para kazanmak için özgün olmak şart. Yazdığınız makalenin, daha önce asla internet ortamında yayınlanmamış olması gerekmektedir. Kopya olmayacak, yani özgün olacak derken kastımız budur. ”Ben 5-6 cümle kopya alsam ne olur” diye düşünmeyin. Titiz bir müşteriye denk gelirseniz, vay halinize. O yüzden yazdığınız her makalenin, her satırı size ait olsun.

Doğru bilgiler vermelisiniz

Aslında bu konu iyi araştırma yapmak ile alakalı. Zaten iyi bir araştırma sonucunda doğru bilgiye ulaşırsınız. Daha sonra bunu özetleyerek en iyi şekilde yorumlamalı ve kendi tarzınız ile ziyaretçiye aktarmalısınız.

Yalın (sade) bir dil kullanmalısınız

İnternet kullanmak için diploma şart değil. Yazdıklarınız herkesin kolayca anlayabileceği bir dilde olmalı. Özellikle teknik terimlerden uzak durun. Eğer sizden talep edilen akademik bir makale değilse, insanları yormanın bir anlamı yok. Unutmayın, internet ortamında sadece lisans yapmış insanlar dolaşmıyor. Herkesin kendi çapında bir şeyler öğrenmeye hakkı var.

Makale içinde düzen olmalı

Giriş, gelişme ve sonuç etapları içeren, düzenli içerik üretmeye çalışın. Her ayrıntı tam olarak olması gereken etapta yer almalı. Ayrıca, uzun ve bir o kadar karışık olan konuları kaleme alırken, maddeler halinde açıklamak iyidir.

Arama motorlarına uyumlu içerik hazırlayın

Google’ın sevdiği türde içerikler yazmak için bilmeniz gereken birkaç şey var. Aslında çok kapsamlı bir konu. Fakat bu işe yeni girdiğinizi düşünerek yüzeysel geçeceğim.

İlk olarak, yazdığınız makalenin okuyanı sıkmaması lazım. Ziyaretçiyi ne kadar memnun ederseniz, aslında Google’ı da aynı şekilde memnun etmiş olursunuz.

Mesela şöyle bir örnek vereyim. Makalenizi bitirdikten sonra bir kere okuyun. Okurken kronometreyi çalıştırın ve kaç saniye yada dakika sürdüğünü tespit edin. 5 dakika sürdüğünü varsayalım. Eğer yazdığınız makalenin okunma süresi ortalama 2 dakika ise, ziyaretçiler yazınızın yarısında siteden çıkıyorlar demektir.

Yazdığınız konu ile ilgili, Google’da en fazla aranan anahtar kelimeleri kullanmaya çalışın. Makale hakkında bir yazı yazıyorsanız ”makale nedir, nasıl yazılır” gibi kelimeleri kullanın.

Bitirdikten sonra kontrol edin

Yazdığınız makaleyi bitirdikten sonra, mutlaka 1-2 kez okuyun. Yazarken fark etmediğiniz hataları, okurken çok daha iyi tespit edeceksiniz.

Makale yazarak para nasıl kazanılır?

makale-yazarak-internetten-para-kazanma-2019

1-Blogla başlayın ama kişisel blog olmasın

Yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız kişisel bir blogla başlamayın. Bunun yerine belli problemleri çözerek insanlara yardımcı olabileceğiniz bir blog yaratın. Örneğin bahçıvanlıkla ilgili bir blog açarak diğerlerine bahçe işlerinin nasıl yapılacağını öğretebilirsiniz. Ya da yemek yapma konusunda kendinize güveniyorsanız yemek tariflerinizi paylaştığınız bir blog açabilirsiniz. Yeter ki blogda yazdığınız konulara karşı ilgili olun.

Blog yazmaya başlayarak bir gece de milyoner olmazsınız ancak zaman ayırır ve çaba gösterirseniz büyük bir gelir elde edebilirsiniz. Bloglarda gelirler daha çok reklam programlarından ( örneğin Google Adsense ), affiliate ( satış ortaklığı ) pazarlama programları ve kişisel ürünlerin ( örneğin e-kitaplar veya yazılımlar ) doğrudan satılmasıyla elde edilir.

2-Başka sitelere içerik üretin

Başka siteler için yazmak. Başkalarının siteleri için içerikler yazarak da para kazanabilirsiniz. Yazma işinde en popüler para kazanma yoludur. Sitenin konusuna göre araştırmalar yaparak istenilen konularda yazılar yazabilirsiniz. Genel olarak bilgi verici yazılar yazacağınız için sizden ortalama olarak 300-500 kelime uzunluğunda yazılar yazmanız istenir. Kazancınız da 100 kelime üzerinden hesaplanır. Yazdığınız yazıların akıcı ve yararlı bilgilerle dolu olması önemli bir kriterdir. Yazılarınız kalitesine bağlı olarak 100 kelime üzerinden 1 TL para kazanabilirsiniz.

3-Tebrik kartları yazın

Güzel şiirler ve ilginç düz yazılar yazma konusunda doğal bir yeteneğiniz varsa tatil ve tebrik kartları yazmayı deneyebilirsiniz. İnternet üzerinden tebrik kartı firmalarını araştırarak stil koşullarını ve teslim esaslarını öğrenin.

4-Dergiler ve gazeteler için yazın

Son zamanlarda özelliklede internetin patlamasıyla basılı yayın pazarı daralmaya başlamıştır. Her şeye rağmen pazar kendi başına hala geniştir ve yazara ihtiyaç vardır. Eğitici parçalar, raporlar, eleştiri yazıları veya uzman görüşler yazma konusunda iyiyseniz basılı işleri deneyebilirsiniz.

Dergi ve gazete piyasalarında hala tam zamanlı pozisyonlar vardır ancak makaleler yazan freelance yazarlara olan talep de hızla artmaktadır.

5-Kurgular ve senaryolar yazın

Bu pazar kısa hikayelerden tekli romanlara ve destansı çoklu kitap serilerine kadar çeşitlilik gösterir. Fantezi, gerilim, duygusal ve esrarengiz olmak zorunda değildir. Hikayeler anlatmak istiyorsanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Aslında geleneksel yol yazılanların yayıncıya satılmasıdır. Bir diğer yolsa edebiyat ajanları bulmaktır. Edebiyat ajanları hikayenizi tamamladıktan sonra bütün işleri sizin adınıza halleder. Son yıllarda kişisel yayıncılıkta yayıncı bulamayan yazarlar için uygun bir seçenek haline gelmiştir.

6-Komedyenler için yazın

Bazı insanlar esprilidir ve mizahın sırlarını çok iyi anlarlar, insanları nasıl güldüreceklerini çok iyi bilirler ancak sahneye çıkma konusunda kendilerine güvenmezler. Sizde bu insanlardan biriyseniz komedyenler için hikayeler ve şakalar yazabilir ve satabilirsiniz.

7-İnsanlar için özgeçmiş hazırlayın

İş arayan insanların güncellenmiş ve cilalanmış özgeçmişlere ihtiyaçları olur. İnandırıcı özgeçmişler yazma konusunda becerikliyseniz danışmanlık hizmeti sunabilir ve bu kişilerin özgeçmişlerini düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

8- Seyehat yazarı olun

Seyahat etmeyi seven insanların çoğu seyahat yazarı olur. Seyahat yazarları yolculukları ile ilgili yazılar yazarlar ve gezdikleri yerlerin ve mekanların iç yüzünü anlatırlar. Seyahat yazarlarının birçoğu seyahat dergileri ve online yayınlar için tam zamanlı olarak yazarlık yaparlar.

9-Yazarlık koçu olarak hizmetlerinizi satın

Yazarlığın derinliklerini gerçekten biliyorsanız ve öğretme yeteneğiniz varsa bu iki özelliğinizi bir araya getirerek yazar koçu olabilirsiniz. Belli konularda yazarlık atölye çalışma düzenleyebilir ve birden çok insana aynı anda eğitim verebilirsiniz.

10-Makale tercümeleri yapın

Birçok dili akıcı bir şekilde konuşabiliyorsanız yazar ve çevirmen olarak hizmetler sunabilir ve para kazanabilirsiniz. Örneğin İngilizceniz ve Fransızcanız iyiyse İngilizce romanları Fransızcaya çevirmeyi deneyebilirsiniz.

Makale yazarak para kazanmanızı sağlayacak internet siteleri

Makaleleri satmak için üye olacağınız çeşitli internet siteleri mevcut. İşte, makale yazarak para kazandıran sitelerden bazıları.

R10, İyinet, Wmaraci gibi çeşitli webmaster forumlarına üye olabilirsiniz. Burada açacağınız iş ilanlarıyla, müşteri bekleyebilir ya da makale yazarı arayan kişilere ulaşıp, anlaşabilirsiniz.

Facebook gruplarına üye olabilir, burada ilan veren kişilere ulaşabilirsiniz. Bunun için ”makale yazarları”, ”içerik editörleri”, ”metin yazarları‘’ gibi arama tabirlerini kullanabilirsiniz.

Kariyer.net, yenibiris.com, bionluk.com, sadeceon.com, sahibinden.com gibi sitelere üye olup ilan açarak ya da kendilerine yazar arayan şirketlere ulaşarak, şansınızı deneyebilirsiniz.

Seo şirketlerine ulaşarak da, içerik editörlüğü yada metin yazarlığı başvuruları yapabilirsiniz.

Makale yazarak ne kadar para kazanılır?

Bu soruyu soran binlerce insandan birisiniz. Makale yazmak için lisans yapmış olmanıza gerek yok. Kazanacağınız para için bir alt yada üst limit maalesef yok. Size ”ayda 3 bin TL kesin” diyemiyorum. Bu makalelerin kalitesine ve biraz da şansınıza kalmış bir durum. Ama bu işlerden ayda binlerce lira kazanan insanları biliyorum.

Madem ki çok merak ettiniz, ne kadar kazanabileceğiniz konusunda ufak bir hesap yapalım. Şuanda benim takip ettiğim forum ve makale pazarlama sitelerinde 100 kelime ortalama olarak 1,5-5 TL arasında alıcı buluyor.

Bu fiyat bazı konularda 100 kelime başına 10 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bunun sebebi ise; talep edilen makalenin konusunun oldukça ağır olması, yani araştırma gerektiren teknik terimler içermesidir.

Ayrıca ne kadar nitelikli içerik ürettiğiniz fiyatı doğrudan etkiler. Bu sebeple her zaman daha iyisini ortaya çıkarmak için çaba harcamalısınız. Böylece profesyonel editör sıfatına sahip olabilir ve daha fazla para kazanma fırsatı yakalarsınız.

# Okumanızı tavsiye ederiz. >> Blog yazmak para kazandırır mı?

Makale yazarak para kazanmayı amaçlayan birinin günde 2.000 kelime yazma potansiyeli taşıdığını var sayarsak, ortalama olarak günlük 50-100 TL kazanma şansının olduğunu söyleyebiliriz.

Makale yazarak hemen para kazanmak ister misiniz?

Yazı yazarak internetten para kazanmaya başlamak isteyenler, bu iş için ne kadar zaman ayırabileceklerini ve varsa tecrübelerini paylaşmak kaydıyla yazımıza yorum bırakabilirler. Bu sayede istekli ve uygun kişiler için gerekli yönlendirmeler yapılacaktır. Ayrıca ihtiyaç sahipleri bu kişilere rahatlıkla ulaşabileceklerdir. Yorum yaparken size ait bir mail adresinizi yazmayı lütfen unutmayınız.

Uyarı: Yorumunuzu yaparken kelimeleri özenli seçmeniz, akıcı bir dil kullanmanız ve yazım hatası yapmamanız sizin için en güzel referans olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.