Halı yıkama işi yapmak gerçekten karlı mıdır? Halı yıkama ne kadar kazandırır? Halı yıkama işi için gerekli malzemeler nelerdir? Halı yıkama işi aylık kazanç miktarı ne kadardır? Halı yıkama işi yapanlar bu konuda neler diyor?
Halı yıkama işine girmek isteyen herkes için kesinlikle okuması ve göz atması gereken müthiş bir kaynak sunuyoruz. Halı yıkama işine nasıl girileceği hakkında fikir sahibi olmak isteyenlere detaylı bir rehber hazırladık. Yukarıdaki soruların hepsine bu rehberde yer bulabileceksiniz.
Halı yıkama işi elbette karlıdır. Lakin işinizi temiz ve güzel yapmanız gerekmektedir. Çünkü halı yıkama işini genelde hanımlar takip ederler. Size yıkatmak için verdikleri halının temizliğini kontrol edeceklerdir. Onlara iyi bir izlenim bırakmanız gerekmektedir. Bunun için belirli bir sermayenin de olması gerekir. Ortalama fiyatlara göre bir halı yıkama işi en az 50 ile 200 bin arası bir maliyete çıkmaktadır. Bu maliyetleri karşıladıktan sonra rahatlıkla bir fabrika açabilirsiniz. Bir çok yeni açan firmanın yaptığı uygun fiyat politikasını benimsemek maalesef çok yanlış bir seçimdir. Çünkü günde yüzlerce halı yıkamak kar bırakmaz, masrafların artmasına neden olur. Oysaki piyasa değerinde halı yıkayarak kar oranını artırırken masrafları da düşürmek daha mantıklı olacaktır.
Bir evden temizlemek için 5m2‘lik 4 tane halı alsanız işin sonucunda alacağınız para 100 TL‘dir. Su ve elektrik masraflarını çıkarttığınızda size 70 TL civarında bir para kalacaktır.
Halı yıkama işi için bir kaç adet makine lazım olacaktır. Eğer çok daha profesyonel bir iş yapmak istiyorsanız aşağıdaki malzeme listesi işinizi görecektir. Tabi ki bu makinelerin otomatik ve manüel olanları da mevcuttur. Bütçenize, sermayenize göre çeşitli makine seçimlerinde bulunabilirsiniz.
Halı yıkama işinde kar marjı, giderlerinize göre değişkenlik gösterir. Ama illa net kazanç öğrenmek istiyorsanız; bu işten ayda 2000 TL‘de kazanabilirsiniz, 15.000 TL‘de, tamamen yatırımınıza ve işinizi nasıl ve nerede işlettiğinize bağlıdır.
Halı yıkama işinden ne kadar kazanırım? diyorsanız; başlangıçta bahar ve yaz aylarında bu işten daha çok para kazanırsınız. Bu yüzden halı yıkama firması kurmak istiyorsanız; işe başlamak için bahar başlangıcı en uygun zamandır, hemen reklama başlar ve müşterilerinizi almaya başlarsınız, hatta reklamlarınız etkili olursa işlere yetişemeyebilirsiniz bile..
Yeni açılan firmalar kışın yaza göre işlerin düştüğünü belirtiyorlar ama firma oturdukça ve birkaç yıl geçip müşteriler sizi tanıdıkça ve hizmetinizden memnun kalırlarsa, kış aylarında gelen halı yıkama işlerinin yaz aylarında gelen işlerle yakın rakamlara ulaştığı da oluyormuş. Dönüp dolaşıp hep aynı yere geliyoruz dikkat ederseniz, bu tamamen size, hizmetinize, halıları nasıl temiz yıkadığınıza, nasıl temiz koktuklarına, zamanında müşteriden alıp zamanında teslim etmenize ve fiyatlarınızın uygunluğuna bakıyor.
Aşağıda, bu işi yapmayı düşünenlere fikir vermesi açısından, iki farklı ilde hizmet veren halı yıkama şirketlerine ait halı yıkama fiyatları/ücretleri bulunuyor. Bunlardan ilki birkaç milyon nüfuslu bir büyükşehire, ikincisi ise yaklaşık 500.000 nüfuslu bir ilimize aittir.
Bu fiyatlar daha da düşebilir; düşük nüfuslu ilçelerde veya küçük illerde metrekare başına fiyat 1-1,5 TL. daha düşük olabilmektedir.
Bir halı kaç metrekaredir? Örnek halı ebatları;
2 m x 3 m ebatlarında büyük bir salon halısı: 6 metrekare yapar.
90 cm. x 300 cm. boyutlarında bir yolluk: 2,7 metrekare yapar.
1,5m. x 2 m. boyutlarında ortalama bir halı: 3 metrekare yapar.
Büyükşehir halı yıkama fiyatları:
500.00 Nüfuslu ortalama bir ilde halı yıkama fiyatları:
Halı yıkama işi yaparken, müşterileriniz sizin iş yeriniz de ucuz ya da fabrikasyon hangi makinelerle halıları yıkadığınızı bilmezler, o yüzden bütçeniz düşükse strese girmeyin. Bütçenize göre araştırma yapın ve ona göre işinizi kurun. Önce birkaç müşteriyle bir başlayın gerisi gelir, işinizi büyüttükçe zaten daha iyi makineleri de alırsınız, ayrıca işinizi iyi yaptığınızı gösterebildikten sonra ileride Halı Yıkama Makineleri için KOSGEB desteğine başvurabilir ve iki yıl sonra geri ödemeli faizsiz kredi almaya hak kazanırsanız işinizi o sürede daha da büyütebilir ve daha çok para kazanabilirsiniz.
1 – Halı temizleme konusunda biraz deneyim kazanın. Bunu bir halı yıkama firmasında çalışarak veya çıraklık yaparak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda halı yıkama eğitim programlarına katılarak temizleme tekniklerini öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak kendi halılarınızda ve aynı zamanda aileniz veya arkadaşlarınızın halılarında pratik yapabilirsiniz.
2 – Halı yıkama işiniz için bir iş planı hazırlayın. İş planınız başlangıç planlarını, bütçeyi ve aynı zamanda işlerin yürütülmesi ve genişletilmesiyle ilgili tahminleri kapsamalıdır. Pazarlama ve personel alımıyla ilgili fikirlerinizi de iş planınıza ekleyin.
3 – Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin.
4 – Halı temizleme firmanız için bir isim bulun. Kendi adınızı kullanmak yerine hayali bir isim kullanmanız daha iyi olur. İsminizi ilgili kurumlara başvurarak kaydettirmeyi unutmayın.
5 – Sigorta acentesi ile görüşerek yaptırmanız gereken sigorta türlerini öğrenin. Mal zararı ve yaralanmaları kapsayan mali sorumluluk sigortası yaptırmalısınız. Aynı zamanda hırsızlık, dolandırıcılık veya yetersizlik suçlamalarına karşı da kendinizi koruyabileceğiniz bir sigorta yaptırabilirsiniz.
6 – Halı yıkama işine başlamak için gerekli olan ekipmanları alın. Küçük ölçekli bir işletme açmak istiyorsanız sadece bir tane halı temizleyicisi almanız yeterli olacaktır. Buna ek olarak halı şampuanları, kimyasallar, fırçalar ve leke sökücülerine de ihtiyacınız olacaktır. Yeterli bütçeniz yoksa halı temizleme makineleri kiralayabilir ve kendi makinenizi almak için para biriktirebilirsiniz. İşleriniz büyüdükçe birkaç tane halı yıkama makinesi almanız gerekebilir.
7 – Halı yıkama firmanız için yeni müşteriler arayın. Ev sahiplerinden ve kiracılardan referans isteyin ve bu kişilerin e-postalarına reklamlarınızı gönderin. Sizden memnun kalan müşterilerinize ailelerine ve arkadaşlarına sizi tavsiye etmelerini isteyin. Buna ek olarak müşterileri daha verimli bir şekilde etkilemek için el ilanları ve kartvizitler bastırın.
8 – Halı yıkama firmanız için bir internet sitesi tasarlayın. İnternet sitenizi arama motorlarına eklerseniz potansiyel müşterileriniz de sizi internetten kolaylıkla bulabilir.
9 – Çalışma programınız temizleme işleriyle dolmaya başladıktan sonra yardımcılar alın. Çalışanlarınızı hem temizleme konusunda hem de iyi müşteri hizmetleri konusunda eğitin.